Szimbiózis

Rágd meg jól!

2023. november 11. - Teplán Ervin

„Rágd meg jól!” – hallottam jó párszor kiskoromban, amikor valamit csak úgy „nyeltem, mint kacsa a nokedlit”. Aztán olyan rágós lettemátvitt értelemben is, de ez most mellékes. Szóval jól megrágom… szeretek rágni… így olyan ízeket is élvezhetek, amilyeneket nem is éreznék, ha csak úgy nyelném, „mint kacsa a nokedlit”. … Manapság is gyakran lehet találkozni a biztatással, hogy: „Rágd meg jól!”

x_ragd_meg_x.jpg

A biztatást kiegészítik tudományos magyarázatokkal, hogy miért fontos a rágás az emésztés… tágabb értelemben az egészség szempontjából. A biztatás motiváló erejét fokozandó, olykor némi félelemkeltéssel is operálnak, hogy ilyen meg olyan nyavalyát okozhat, ha csak úgy, „mint kacsa a nokedlit”! A rágás hiánya azonban nemcsak az emésztőrendszerünknek árt, hanem az agyunknak is!

Persze hogy a gondolkodásról beszélek, még pontosabban a gondolatok befogadásáról… Egészen pontosan a „rágás” hiányáról! Igen, vannak, akik gondolkodás nélkül nyelik a gondolatokat (és a „gondolatokat”!), „mint kacsa a nokedlit”! Semmit nem éreznek a befogadott gondolat(ok) „ízéből”…

Sokszor még azt se veszik észre, hogy „megfekszi” az agyukat(!)… Igen, mert nincs fájdalom, hogy itt nyom, ott szúr… Lehet hát nyelni… ráadásul nincs „félrenyelés”-veszély sem.

De vannak másfélék… amelyek másképpen ugyan, de még veszélyesebbek!

Nemcsak a manipulátorokra gondolok, akik készséggel szállítják a „nokedlit” a „kacsáknak”… hanem arra, hogy amit nem használunk, az elsorvad. Igen, az agyunk is!

És: az ember nem lehet csupán könyvtár… felteheted egyik könyvet a másik mellé, százat a másik száz mellé… nem tudnak gondolkodni. Ahogy azok se, akik csak úgy felteszik a könyveket…

Ha nem rágják át magukat rajtuk, akkor csak a könyvtáruk nő, a tudásuk nem… nem lesznek műveltebbek, okosabbak meg pláne nem.

süti beállítások módosítása