Szimbiózis

Fejleszd a „süketséged”!

2023. november 02. - Teplán Ervin

„Nem süket, csak azt hallja meg, amit akar.” Ugye ismerős a „leleplező” magyarázat?  Szelektív hallás – házastárs, gyerek, kolléga… szelektív hallása. Mindig a másik ember szelektív hallása, sosem a miénk! Pedig…

fejleszd_a_suketseged_xxx.jpg

Igen, mert másoknak mi… Szelektív hallás… egyáltalán: szelektív érzékelés! … A komfortérzetünket veszélyeztető impulzusok kizárása: nem hallom, nem látom… Már a tudatalatti automatizmusa által is… érzelmi emlékeink alapján…

Önvédelmi program…

De nemcsak a komfortérzetünket veszélyeztető impulzusok kizárása, hanem agyunk önvédelme is: így védekezik a túlterhelés ellen. A felesleges impulzusok jelentette túlterhelés ellen, mert korántsem végtelen a feldolgozóképessége. Nem akkora impulzusmennyiség feldolgozására „terveztetett”, mint amekkora újabban rázúdul.

Aminek a nagyobb része ráadásul szemét! Szeméthegy… az alól kellene kibányászni az értékeket. De már a „guberálás” is túlterhelés!

Fejleszd hát a szelektív hallásod! A szelektív süketséged is!

Különösen akkor, ha már diagnosztizáltad a bajt, hogy amúgy mindent hallani (látni, érzékelni…) akarsz – hogy agyad kettős játékot űz ellened és érted.

süti beállítások módosítása