Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szimbiózis

Lizzo – toxikus feminin gátlástalanság vagy woke-os bátorság?

2023. augusztus 02. - Teplán Ervin

Bulvárhír, hogy a képen látható háromszoros Grammy-díjas énekesnőt, Lizzót, három korábbi táncosa szexuális zaklatással és ellenséges munkahelyi környezet megteremtésével vádolva beperelte. Ügyvédjük szerint úgy tűnik, az ahogy Lizzo (és menedzsment-csapata) az előadóművészekkel bánt, ellentétes mindazzal, amit az énekesnő nyilvánosan képvisel. Ugyanis a magánéletben súlyosan megszégyeníti a táncosait, és olyan módon alázza meg őket, ami nem csak törvénytelen, de teljesen demoralizáló is. A művésznő és menedzsment-csapata természetesen hazugságról beszél. De majd kiderül, ami kiderül… ami egyáltalán kiderülhet(!), mert nagyon sok pénz forog kockán (amit Lizzo superbranddé építésébe fektettek, és évtizedekig fialtatni akarnak).  

lizzoooo_2_x_xx_xxx.jpg

Tehát Lizzo! Nézd meg az alábbi videót, amelyen a 2019-esGlastonbury Fesztiválon az azóta  háromszoros Grammy-díjas Lizzo fellépésének egy részlete látható!

Ahogy mondani szokták, a közönség zabálja a produkciót ‒ ettől azonban még nem fognak hízásnak indulni. Viszont könnyen lehet, hogy tudatalattijuk rögzíti közben, hogy no problem, ha én is meghízom, attól még ilyen sikeres is lehetek… Miközben tény: a túlsúlyosság civilizációs népbetegség ‒ Magyarországon is egyre több a mind kövérebb ember, sajnálatos módon már gyerekek is. Nem fárasztalak statisztikai adatokkal (ha ilyenekre vagy kíváncsi, rákereshetsz az interneten a túlsúly várható, olykor tragédiába torkolló következményeivel egyetemben). Elég ha nyitott szemmel jársz-kelsz. Szomorú. Ennél is szomorúbb az, hogy közvetetten még „reklámozzák” is a kövérséget. (A píszí-komisszárok nyilván felháborodtak és fat shaminget kiáltva azonnali cenzúrát meg cancel-t követelve tiltakoznak, hogy már másodszor szerepel a kövér…)

Visszakanyarodva Lizzóhoz, nézzük meg a fenti dal eredeti klipjét!

Itt visszafogottabb Lizzo öltözéke. Nem tudni, hogy miért kellett(?) a fesztiválra olyan dresszt felvennie, ami alul-elől jószerivel csak a szeméremajkait takarja, alul-hátul meg semmit. Nemrég olvastam egy régebbi cikket, amelynek a szerzője megrója Lakatos Márkot és Náray Tamást, hogy miért akarják előírni a nőknek, hogy mit viseljenek. Erről egyébként természetesen szó sem volt (ferdítés!), csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy nem minden áll jól mindenkinek. Csak azt akarták, hogy minden nő csinosabb legyen. Szerintem Lizzo is választhatott volna előnyösebb fellépőruhát is. Ahogy írtam, nem tudhatjuk, hogy miért kellett(?) ezt a dresszt választania. Bizony, nem véletlen a zárójeles kérdőjel a kellett után, mert lehet, hogy tényleg kellett. Menedzser, kiadó… az extremitás keltette nagyobb feltűnés, az abból fakadó nagyobb bevételek miatt. (Lásd marketing-egyszeregy: AIDA!) Egyébként maga Lizzo kárhoztatta többször is(!) a popzeneipar urainak nőket szexualizáló toxikus maszkulinitását. Ahogy arra is többször kitért, hogy „nevezett” urak(?) korábban – mondjuk így: az önszexualizációja előtt – éveken keresztül negligálták őt is, tehetségét is, művészetét is. Aztán jött, aminek jönnie kellett(?). Persze Lizzo is hivatkozhat arra, hogy a „magvas mondanivaló” megkívánta a nyelvezettel is kongruens külsőségeket. A koreográfiát is beleértve. (Kibírtad röhögés nélkül? Gratulálok.) Nézzünk meg még két klipet tőle!

A fenti két klip alapján is mondhatják egyesek (a woke-progresszív-píszí-stb. új-komisszárok szerint a fat shaming halálos bűnében tobzódók), hogy Lizzo hajlamos a meglehetősen ordenáré magamutogatásra. Mások (nem csak az imént említett woke-progresszív-píszí-stb. új-komisszárok) szerint viszont nagyon is rendben van minden.

Ezzel el is érkeztünk a bejegyzés címéhez: Toxikus feminin gátlástalanság vagy woke-os bátorság? Rajongói ez utóbbit látják benne, hogy vállalja önmagát… testpozitív meg hasonlók. Mások gátlástalanságról beszélnek ‒ ők nyilván más szocializációt, kultúrát, ízlésvilágot képviselnek. Nekik is joguk van a véleményükhöz.

Píszí-komisszárok persze tiltakozhatnak, hogy hol maradt a posztom elől a trigger warning, hogy itt fat shaming… A „konzervatívok” ugyanígy nehezményezhetik, hogy nem figyelmeztettem őket a beágyazott videók világára, azok számukra taszító hatására… Utóbbiak nyilván nem képesek dekódolni a magas művészi mondanivalót, ahogyan a woke-progresszív, fat acceptance movement stb. politikai üzenetet sem. Merthogy ezeket kellene látniuk a művésznőre önfeledten rejszoló férfiaknak is, megérteni a klipeken látható önszexualizáló seggrázásban és pucsításban a túlmutató üzenetet! De hát a veszett maszti közben nemcsak a kezük, hanem az agyuk is mással van elfoglalva, hogy tudnának ilyenkor esztétizálni… katarzis helyett a maguk tudatbeszűkült állapotában beérik az ejakulációval. De mi a helyzet a lányokkal, ők vajon tudják dekódolni? Nem lehet, hogy szimplán és a maguk vágyvezérelte módján úgy „értelmezik” a látottakat, hogy nekik is twerking-queenné kell képezniük magukat, ha a vadul rejszoló pasijuk figyelmét maguk felé akarják fordítani?

Vajon hány tinilány akar Lizzo lenni? Vajon hízniuk vagy fogyniuk kell-e ehhez? A gátlástalanság és/vagy bátorság megvan már, vagy azt még fejleszteni kell? Rád bízom a döntést az alábbi videó megtekintése után.

A gátlástalanság persze akkor is gátlástalanság, ha egyébként – nyilván teljesen korszerűtlen értelemben vett – jóalakú nő műveli. És ugyanúgy gátlástalanságra, önszexualizációra stb. sarkall(hat).

süti beállítások módosítása