Szimbiózis

A tücsök és a hangya

2023. szeptember 04. - Teplán Ervin

Ismerjük a történetet a tücsökről és a hangyáról, amelyet okulásunkra meséltek gyermekkorunkban. Természetesen a tücsökből nem lesz hangya, vagyis a tücsökgyereknek hiába is mesélik, hogy ne hegedüljön, mert akkor bizony szomorú sors vár rá. Kérdés persze, hogy a tücsökmama vagy -papa mit mesél a tücsökgyereknek, hiszen alig hiszem, hogy szorgos hangyát szeretnének nevelni belőle. Maximum azt szeretnék, hogy hangyaszorgalommal gyakoroljon a hegedűn.

a_tucsok_es_a_hangya_xxx.jpg

Persze még a hangyaszorgalmú gyakorlás sem jelent biztosítékot arra, hogy ne teljesedjen be a tücsök és a hangya meséjének – a tücsökre nézve – szomorú vége. Szóval, ismerjük a történetet a tücsökről és a hangyáról. De valóban ismerjük? Elárulom, csak az egyik változatát ismerjük, merthogy bizony több A tücsök és a hangya mese létezik. Elhiheted nekem, hiszen én írtam őket… röviden, pár szóval.

x

Amíg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. Aztán eljött a hideg tél, és bizony a tücsök a végighegedült nyár után meglehetősen nehéz helyzetbe került. Ezért azután nagyon megörült a váratlan pénzkereseti lehetőségnek, amikor felkérték, hogy hegedüljön a hangya temetésén, aki szegény fiatalon – a nyári megfeszített munka miatt – infarktusban elhunyt.

x

Míg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. Bizony így ment ez éveken keresztül. A hangya ezen a télen is kellemes meleg szobában falatozott teli éléskamrájából válogatva. Leült a tévé elé… és legnagyobb meglepetésére a tücsök koncertjét közvetítették a Carnegie Hallból.

x

Míg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. Bizony így ment ez éveken keresztül. A hangya nagyon megkedvelte a tücsök muzsikáját, és nagyon hiányzik neki, mert mióta sztár lett a tücsök, csak CD-ről hallgathatná… De nincs rá pénze, hiába dolgozik hangyaszorgalommal évek óta.

x

Míg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. Bizony így ment ez egész nyáron, alig várta, hogy eljöjjön a tél, a békés nyugalom. De nem jött, mert a nagyobbik fia állandóan a tücsök zenéjét bömböltette a rádióból! A szobájába már be se mert menni, annyira idegesítette, hogy az egész falat beborították a tücsök-poszterek. A kicsi pedig kinevette (nyilván a nagyobbtól hallotta): „Ugyan már apuci, mit akarsz azzal A tücsök és a hangya mesével?!”

x

Míg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. Bizony így ment ez éveken keresztül. Közben a tücsök komoly művésszé érett, csodálatosan muzsikált, gyönyörű dalokat írt. Amit a hangya ingyen letöltött az internetről, így a tücsök egy árva fillért sem kapott, hiszen nem vették meg a lemezeit. Miért is vették volna, amikor ingyen is hozzájuthattak csodálatos muzsikájához. A felnőttek pedig – miután kellően kigyönyörködték magukat a nagyszerű zenében –, elalvás előtt elmesélték a gyermekeiknek, hogy miként járt a tücsök, aki állandóan csak hegedült… Fel is kopott az álla!

x

Míg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. Bizony így ment ez éveken keresztül. Közben a tücsök komoly művésszé érett, csodálatosan muzsikált, gyönyörű dalokat írt. A hangya – haladva a korral – internetes honlapot indított, ahová feltöltötte a tücsök csodálatos dalait, hogy bárki ingyen letölthesse azokat. A honlap reklámbevétele gazdag emberré tette a hangyát, aki elalvás előtt elmesélte gyermekeinek, hogy miként járt a tücsök, aki állandóan csak hegedült… Fel is kopott az álla!

x

Míg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. De hirtelen eszébe jutott neki az előző tél, és földhöz vágta a hegedűjét, sőt ráugrott és össze is taposta. Utána hangyaszorgalommal nekilátott, hogy gondoskodjon a téli napokra… Nem véletlen, hogy nem fejeztem be a mondatot: a tücsök belehalt bánatába, hogy nem hegedülhet tovább. A hangya hihetetlen szorgalma is alábbhagyott, hiányzott neki a tücsök csodálatos muzsikája, amire jókedvvel ment a legkeményebb munka is. Különben se látta semmi értelmét annak az életnek, amelyből kiveszett a muzsika.

x

Míg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. A csodálatos muzsikát sajnos egyre jobban elnyomta üres gyomrának korgása… Amit a hangya szóvá is tett hamarosan… miközben jóízűen falatozott.

x

Míg a hangya hihetetlen szorgalommal dolgozott, a tücsök csak hegedült, hegedült. Bizony így ment ez éveken keresztül, és nagyon jól megvoltak egymással. A tücsöknek is mindig volt elemózsiája télire is, hiszen a hangya bőkezűen meghálálta szívet melengető muzsikáját. 

Hogy mese az egész?

Sajnos, tényleg az. 

x

De, kedves Olvasó, ne feledd: hangyaszorgalom nélkül igazi tücsök sem lehetsz!

süti beállítások módosítása